Usvojena Strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva

1887

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020, sa Akcionim planom, čiji su osnovni ciljevi povećanje broja privrednih subjekata, zaposlenosti i unapređenje poslovnih rezultata malih i srednjih preduzeća.

Mere koje će nadležni državni organi i institucije preduzeti u narednom periodu kako bi se značajno unapredilo stanje u ključnim oblastima za razvoj preduzetništva grupisane su u okviru šest stubova Strategije: unapređenje poslovnog okruženja; unapređenje pristupa izvorima finansiranja; kontinuirani razvoj ljudskih resursa;  jačanje održivosti i konkurentosti MSPP; unapređenje pristupa novim tržištima i razvoj i promocija preduzetničkog duha, kao i podsticanje preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništva.

Oba dokumenta pripremljena su uz stalne konsultacije sa relevantnim institucijama, poslovnim udruženjima i stručnjacima – Privrednom komorom Srbije, Unijom poslodavaca Srbije, Savetom stranih investitora, Nacionalnom alijansom za lokalni za ekonomski razvoj, Američkom privrednom komorom, USAID-om i drugim poslovnim udruženjima.

Strategija je usklađena i sa relevantnom politikom Evropske unije.

Izvor