Uspešna obuka za privrednike dva okruga

301

U Naučno obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, u okviru obeležavanja Evropske nedelje preduzetništva preko 80 privrednika sa područja Mačvanskog i Kolubarskog okruga bilo je uključeno u jednodnevnu obuku Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, Fonda za razvoj i Privredne komore Srbije pod nazivom „Zajedno do podrške za razvoj vaših poslovnih ideja“.

Bila je to prezentacija programa Fonda za razvoj Republike Srbije u čijem radu su učestvovali predstavnici sektora Fonda za kredite i garancijski fond, Jasna Dobrosavljević, direktorka, zatim Jelena Ivanović iz Fonda za razvoj i Vesna Vučetić, direktor sektora rizika.

Učesnici su detaljno upoznati o povećanju mogućnosti za bolju likvidnost preduzeća, prevazilaženje poslovnih kriza, veće produktivnosti i izvozne konkurentnosti, kao i uslovima za konkurisanje za kredite za trajna i obrtna sredstva i investicione kredite u okviru programa koji Fond sprovodi sa Evropskom investicionom bankom.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Milan Jugović, podseća da grad Loznica prati trendove u svim oblastima društvenog i privrednog života, navodeći da „idemo ukorak s modernim evropskim tokovima u cilju unapređivanja privrednog ambijenta i poslovne klime“ i nastavlja:

– Poslednjih godina uz velike privredne subjekte ulogu u razvoju privrede imaju mala i srednja preduzeća jer doprinose većoj stopi zaposlenih. Rezultat tako odgovorne politike je činjenica da svake godine imamo povećanje novih privrednih društava, registrovanih preduzetničkih radnji što je svakako pozitivan korak i pokazatelj u kom smeru ide privreda Loznice. Naravno, uz mala i srednja preduzeća mi u našem gradu imamo nekoliko velikih inostranih kompanija koje su tu zahvaljujući pre svega snažnoj podršci države, kao i činjenice da smo mi kao lokalna samouprava sve investitore dočekali spremno sa kompletno opremljenom industrijskom zonom koja je danas potpuno ispunjena. Mi smo u postupku formiranja nove industrijske zone „Sever“ na 70 hektara što govori da je privredni život u Loznici vrlo dinamičan i aktivan i uveren sam da su obuke, kao što je ova, novi podsticaj za ideje, volju i želju malih i srednjih preduzetnika da involuiraju ono što čuju na ovakvim skupovima i unapređuju uslove svog poslovanja“, kaže pomoćnik gradonačelnika.

Prema rečima Biljane Filipović, direktorke RRA „Podrinje, Podgorina i Rađevina“ sa sedištem u Loznici, ova obuka u Tršiću bila je korisna podrška jer ima veliki značaj za podsticaje i ekonomske aktivnosti. Istakla je da je RRA „Podrinje, Podgorina i Rađevina“, uz podršku grada preko Ministarstva za regionalni razvoj dobila „zeleno svetlo“ za realizaciju projekta organizacije 12 edukativnih radionica za početnike u poslovanju. Želja nam je, kako je rekla, da tu budu uključeni mladi iz završnih razreda škola koji bi se odvažili da sa potrebnim znanjem i praksama započinju privatne poslove.