Успешна обука за привреднике два округа

300

У Научно образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, у оквиру обележавања Европске недеље предузетништва преко 80 привредника са подручја Мачванског и Колубарског округа било је укључено у једнодневну обуку Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, Фонда за развој и Привредне коморе Србије под називом „Заједно до подршке за развој ваших пословних идеја“.

Била је то презентација програма Фонда за развој Републике Србије у чијем раду су учествовали представници сектора Фонда за кредите и гаранцијски фонд, Јасна Добросављевић, директорка, затим Јелена Ивановић из Фонда за развој и Весна Вучетић, директор сектора ризика.

Учесници су детаљно упознати о повећању могућности за бољу ликвидност предузећа, превазилажење пословних криза, веће продуктивности и извозне конкурентности, као и условима за конкурисање за кредите за трајна и обртна средства и инвестиционе кредите у оквиру програма који Фонд спроводи са Европском инвестиционом банком.

Помоћник градоначелника Лознице Милан Југовић, подсећа да град Лозница прати трендове у свим областима друштвеног и привредног живота, наводећи да „идемо укорак с модерним европским токовима у циљу унапређивања привредног амбијента и пословне климе“ и наставља:

– Последњих година уз велике привредне субјекте улогу у развоју привреде имају мала и средња предузећа јер доприносе већој стопи запослених. Резултат тако одговорне политике је чињеница да сваке године имамо повећање нових привредних друштава, регистрованих предузетничких радњи што је свакако позитиван корак и показатељ у ком смеру иде привреда Лознице. Наравно, уз мала и средња предузећа ми у нашем граду имамо неколико великих иностраних компанија које су ту захваљујући пре свега снажној подршци државе, као и чињенице да смо ми као локална самоуправа све инвеститоре дочекали спремно са комплетно опремљеном индустријском зоном која је данас потпуно испуњена. Ми смо у поступку формирања нове индустријске зоне „Север“ на 70 хектара што говори да је привредни живот у Лозници врло динамичан и активан и уверен сам да су обуке, као што је ова, нови подстицај за идеје, вољу и жељу малих и средњих предузетника да инволуирају оно што чују на оваквим скуповима и унапређују услове свог пословања“, каже помоћник градоначелника.

Према речима Биљане Филиповић, директорке РРА „Подриње, Подгорина и Рађевина“ са седиштем у Лозници, ова обука у Тршићу била је корисна подршка јер има велики значај за подстицаје и економске активности. Истакла је да је РРА „Подриње, Подгорина и Рађевина“, уз подршку града преко Министарства за регионални развој добила „зелено светло“ за реализацију пројекта организације 12 едукативних радионица за почетнике у пословању. Жеља нам је, како је рекла, да ту буду укључени млади из завршних разреда школа који би се одважили да са потребним знањем и праксама започињу приватне послове.