Општина Мали Зворник

5917

Општина Мали Зворник се налази у западном делу Републике Србије, у Средњем Подрињу. Западну границу Општине (и државну границу) чини река Дрина, са североистока се граничи са општином Лозница, са источне стране са општином Крупањ, а са југоистока са општином Љубовија.

На западној граници је међудржавни гранични прелаз са Републиком Српском, који се налази у самом месту Мали Зворник, а на супротној обали реке Дрине је место Зворник.

Површина Општине је 184 км², најмања је у Мачванском округу (којем административно припада) и једна од најмањих у Србији. Укупан број становника по попису из 2002. године је 14.076, а укупан број домаћинстава 4.684. Просечна величина насеља је 15,3 км². На километар квадратни долази 76,5 становника, што је знатно испод просека за Републику Србију. На подручју Општине има 10 катастарских општина, 11 регистрованих месних заједница и 4 месне канцеларије.

Општина Мали Зворник има повољан географски положај. Пружа се дуж магистралне саобраћајнице Београд – Бајина Башта, која представља главни комуникацијски правац Западне Србије.

Преко Ужица ова саобраћајница је повезана са Јадранском магистралом. Овим магистралним путем Општина је повезана са свим већим градским центрима у Републици: Лозницом која је удаљена 26 км, Љубовијом удаљеном 43 км, док је од Шапца који је административни центар а уједно и највеће место у Мачванском округу, удаљена 81 км. Удаљеност Малог Зворника од Београда је 170 километара.

Преко Новог моста и граничног прелаза са Републиком Српском, Мали Зворник је повезан са магистралом Зворник-Тузла-Сарајево, као и саобраћајним правцем Бјељина-Лозница-Бајина Башта-Ужице. Повезаност са овако значајним магистралама представља велику предност за развој ове, иначе, једне од најмањих и најнеразвијенијих општина у Републици Србији.

Железничка пруга од Шапца се једним краком завршава у самом месту Мали Зворник, док се други крак пруге одваја и прелази у Републику Српску. Ово представља значајну предност, поготово код робног транспорта. Од 2004. године из Малог Зворника се врши искључиво робни транспорт, и то углавном транспорт камена.