Opština Mali Zvornik

5985

Opština Mali Zvornik se nalazi u zapadnom delu Republike Srbije, u Srednjem Podrinju. Zapadnu granicu Opštine (i državnu granicu) čini reka Drina, sa severoistoka se graniči sa opštinom Loznica, sa istočne strane sa opštinom Krupanj, a sa jugoistoka sa opštinom Ljubovija.

Na zapadnoj granici je međudržavni granični prelaz sa Republikom Srpskom, koji se nalazi u samom mestu Mali Zvornik, a na suprotnoj obali reke Drine je mesto Zvornik.

Površina Opštine je 184 km², najmanja je u Mačvanskom okrugu (kojem administrativno pripada) i jedna od najmanjih u Srbiji. Ukupan broj stanovnika po popisu iz 2002. godine je 14.076, a ukupan broj domaćinstava 4.684. Prosečna veličina naselja je 15,3 km². Na kilometar kvadratni dolazi 76,5 stanovnika, što je znatno ispod proseka za Republiku Srbiju. Na području Opštine ima 10 katastarskih opština, 11 registrovanih mesnih zajednica i 4 mesne kancelarije.

Opština Mali Zvornik ima povoljan geografski položaj. Pruža se duž magistralne saobraćajnice Beograd – Bajina Bašta, koja predstavlja glavni komunikacijski pravac Zapadne Srbije.

Preko Užica ova saobraćajnica je povezana sa Jadranskom magistralom. Ovim magistralnim putem Opština je povezana sa svim većim gradskim centrima u Republici: Loznicom koja je udaljena 26 km, Ljubovijom udaljenom 43 km, dok je od Šapca koji je administrativni centar a ujedno i najveće mesto u Mačvanskom okrugu, udaljena 81 km. Udaljenost Malog Zvornika od Beograda je 170 kilometara.

Preko Novog mosta i graničnog prelaza sa Republikom Srpskom, Mali Zvornik je povezan sa magistralom Zvornik-Tuzla-Sarajevo, kao i saobraćajnim pravcem Bjeljina-Loznica-Bajina Bašta-Užice. Povezanost sa ovako značajnim magistralama predstavlja veliku prednost za razvoj ove, inače, jedne od najmanjih i najnerazvijenijih opština u Republici Srbiji.

Železnička pruga od Šapca se jednim krakom završava u samom mestu Mali Zvornik, dok se drugi krak pruge odvaja i prelazi u Republiku Srpsku. Ovo predstavlja značajnu prednost, pogotovo kod robnog transporta. Od 2004. godine iz Malog Zvornika se vrši isključivo robni transport, i to uglavnom transport kamena.