Развојна агенција Србије започела обуку нових ментора

5877

БЕОГРАД, 14. март, 2019. године – У Развојној агенцији Србије (РАС) данас је почео нови тренинг за будуће менторе који ће у сваком погледу моћи да одговоре на потребе корисника „Менторинг услуга за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2“.

Према речима Ане Жегарац, директорке Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије, интересовање за услугом бизнис менторинга у Србији је све веће и РАС чини све да будући корисници ове услуге добију најбоље знање и искуство цертификованих ментора.
-Развојна агенција Србије је и ове године наставила сарадњу са Јапанском агенцијом за међународну сарадању (ЈИЦА). То је већ четврти дугорочни пројекат који реализујемо заједно и могу рећи да више од једне деценије користимо јапанско-техничку помоћ у стандардизацији услуге бизнис менторинга у Србији. Захваљујући овом пројекту више од 2000 корисника је имало могућност да добије 25 или 50 сати у току године бесплатног менторинга од стране специјализованих и цертификованих ментора. До сада смо имали 58 активних ментора, а данас је започео тренинг за још 12 нових. Потражња је велика зато морамо да имамо нове кадрове који ће у сваком тренутку моћи да одговоре на потребе корисника – објаснила је Жегарац и истакла да ове године РАС расписује два Јавна позива за све заинтересоване кориснике.

-Недавно је расписан први Јавни позив који се односи на мала и средња предузећа из четири приоритетна сектора прерађивачке индустрије: индустрија машина и опреме; прехрамбена индустрија; дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике. Биће отворен до 19. априла, укупан буџет износи 3.900.000,00 динара, а крајњи рок за завршетак пружања стандардизоване услуге менторинг је 20. новембар. Јавни позив, упутство и обрасци за пријаву доступни су на сајту РАС, www.ras.gov.rs, као и на интернет странама акредитованих развојних агенција (АРРА) и у штампаном облику у АРРА. За све остале који не спадају у ова четири сектора биће ускоро расписан нови Јавни позив, а односи се на програм Министарства привреде за сет стандардизованих услуга и менторинг за СтарУп-ове, до 3 године пословања, зрела предузећа, задруге и кластере. Крајњи рок за пружање услуге овим привредним субјектима биће 31.12. – изјавила је Жегарац.

Према њеним речима процес менторинга одвија се по методологији Развојне агенције Србије (РАС), развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

Менторинг је бесплатна услуга, коју могу користити микро, мала и средња привредна друштва и предузетници (ММСПП), а заинтересовани корисници добијају свеобухватну подршку (у трајању од 25 до 50 сати) кроз индивидуални приступ у самој компанији. Власник и/или законски заступник привредног субјекта и ментор заједно проучавају актуелно пословање, разлоге тренутних проблема или сметње за даљи развој, најважније потенцијале за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник менторинг услуге развијају и спроводе акциони план који има за циљ побољшање пословних резултата. Више информација доступно је на сајту РАС www.ras.gov.rs, као и на интернет страницама акредитованих регионалних развојних агенција.