Razvojna agencija Srbije započela obuku novih mentora

5836

BEOGRAD, 14. mart, 2019. godine – U Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) danas je počeo novi trening za buduće mentore koji će u svakom pogledu moći da odgovore na potrebe korisnika „Mentoring usluga za MMSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2“.

Prema rečima Ane Žegarac, direktorke Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije, interesovanje za uslugom biznis mentoringa u Srbiji je sve veće i RAS čini sve da budući korisnici ove usluge dobiju najbolje znanje i iskustvo certifikovanih mentora.
-Razvojna agencija Srbije je i ove godine nastavila saradnju sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradanju (JICA). To je već četvrti dugoročni projekat koji realizujemo zajedno i mogu reći da više od jedne decenije koristimo japansko-tehničku pomoć u standardizaciji usluge biznis mentoringa u Srbiji. Zahvaljujući ovom projektu više od 2000 korisnika je imalo mogućnost da dobije 25 ili 50 sati u toku godine besplatnog mentoringa od strane specijalizovanih i certifikovanih mentora. Do sada smo imali 58 aktivnih mentora, a danas je započeo trening za još 12 novih. Potražnja je velika zato moramo da imamo nove kadrove koji će u svakom trenutku moći da odgovore na potrebe korisnika – objasnila je Žegarac i istakla da ove godine RAS raspisuje dva Javna poziva za sve zainteresovane korisnike.

-Nedavno je raspisan prvi Javni poziv koji se odnosi na mala i srednja preduzeća iz četiri prioritetna sektora prerađivačke industrije: industrija mašina i opreme; prehrambena industrija; drvna i industrija nameštaja i industrija gume i plastike. Biće otvoren do 19. aprila, ukupan budžet iznosi 3.900.000,00 dinara, a krajnji rok za završetak pružanja standardizovane usluge mentoring je 20. novembar. Javni poziv, uputstvo i obrasci za prijavu dostupni su na sajtu RAS, www.ras.gov.rs, kao i na internet stranama akreditovanih razvojnih agencija (ARRA) i u štampanom obliku u ARRA. Za sve ostale koji ne spadaju u ova četiri sektora biće uskoro raspisan novi Javni poziv, a odnosi se na program Ministarstva privrede za set standardizovanih usluga i mentoring za StarUp-ove, do 3 godine poslovanja, zrela preduzeća, zadruge i klastere. Krajnji rok za pružanje usluge ovim privrednim subjektima biće 31.12. – izjavila je Žegarac.

Prema njenim rečima proces mentoringa odvija se po metodologiji Razvojne agencije Srbije (RAS), razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Mentoring je besplatna usluga, koju mogu koristiti mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici (MMSPP), a zainteresovani korisnici dobijaju sveobuhvatnu podršku (u trajanju od 25 do 50 sati) kroz individualni pristup u samoj kompaniji. Vlasnik i/ili zakonski zastupnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge razvijaju i sprovode akcioni plan koji ima za cilj poboljšanje poslovnih rezultata. Više informacija dostupno je na sajtu RAS www.ras.gov.rs, kao i na internet stranicama akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.