Regionalna konferencija ženskog preduzetništva -Snaga i kreativnost žene u poslovanju-

629

Regionalna konferencija ženskog preduzetništva

-Snaga i kreativnost žene u poslovanju-

Loznica je u petak i subotu 25. i 26. marta bila domaćin Regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu pod nazivom „Snaga i kreativnost žene u poslovanju“, koja je u sedištu grada okupila preduzetnice iz oko 20 gradova Srbije i regiona. Konferenciju ju organizovalo Udruženje poslovnih žena „Kreativna vizija“ iz Loznice, uz podršku Regionalne privredne komore (RPK) iz Valjeva, Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine (RRA PPR), kao i grada Loznice.

U okviru četvoročasovnog sadržaja konferencije, govorili su savetnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Beatris Grozdanić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, članica Gradskog veća Loznice Snežana Perić, savetnica predsednika Privredne komore Srbije Danica Milovanović, savetnica za žensko preduzetništvo u RPK u Valjevu Ljiljana Stanojević, direktorka RRA PPR Danijela Marković, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Loznice Ljiljana Nikolić, savetnica u RPK iz Kruševca Marija Vesković i predsednica „Kreativne vizije“ Slavica Tešić.

Pred sam početak konferencije, novinarima se obratila savetnica ministra Grozdanić i tom prilikom rekla da je žensko preduzetništvo u Srbiji i dalje malo zastupljeno i da bi ženama trebalo pomoći da se „probiju“ i da se svojim poslovima plasiraju na tržište Srbije, ali i šire. „Svaka pomoć je potrebna i moramo svi na tome da radimo, posebno mi žene iz politike za žene u biznisu, da ih podržavamo u malim i srednjim preduzećima“ istakla je Grozdanić i navela da je u toku uspostavljanje virtuelne mreže koja će omogućiti ženama iz krajeva dalje od Beograda da razmenjuju korisne informacije, da budu upućene u sredstva koja se malim i srednjim preduzećima dodeljuju iz fondova Evropske unije, kao i da im se pomogne u pribavljanju dokumentacije potrebne za učešće na tenderima, što, prema njenoj oceni preduzetnicama predstavlja najveću poteškoću.

Tim povodom, gradonačelnik je izjavio da „žene po ko zna koji put pokazuju da i te kako imaju osećaj za biznis“ i „da vrlo često u poslu kojim se bave postižu zapažene rezultate“. On je izrazio zadovoljstvo što su grad Loznica, RRA PPR i „Kreativna vizija“ nosioci današnje manifestacije koja ima regionalni karakter. To je, kako je naveo, nešto što bi trebalo da ohrabri Lozničanke, da ne očajavaju i da ne moraju da budu samo majke, domaćice i supruge, već i da na tržištu ovog područja ima mesta za razne vidove biznisa, kojima bi se trebalo posvetiti. „Ovo je vreme za biznis i za rad i naravno da ću ja kao gradonačelnik i da će grad Loznica uvek pružati podršku ženskom preduzetništvu“, rekao je Petrović.

Direktorka RRA PPR Marković je tim povodom iznela statističke podatke sa poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji koji ukazuju da su žene brojnije od muškaraca, ali da i dalje imaju manje zarade, da su manje zaposlene i da imaju manje preduzetničkih radnji. Ona je dodala da država i lokalne samourpave rade na unapređenju tog zakonodavnog okvira da bi postojala ravnopravnost među polovima, kao glavna ljudska sloboda, ali da i dalje to u realnosti nije tako.