Одржане 2 обуке за представнике МСПП сектора у оквиру пројекта „Западна Србија – Мађарска – могућности за СМАРТ пословање“

1511

27. октобра 2020. године у сали Скупштине града Лознице одржане  су  2  обуке за представнике МСПП сектора из Мачванског и Колубарског округа на теме -„Интернационализација МСПП“ и „Пословање на српском тржишту“.

Ове обуке реализоване су као део активности на  пројекту  „Западна Србија – Мађарска – могућности за СМАРТ пословање“који финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО, а спроводи га регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине Лозница у партнерству са регионалном развојном агенцијом „Срем“ из Руме.

Предавања у оквиру обука  одржали су  експерти  Даниел Тавчиоски и Предраг Мујкић, са дугогодишњим искуством везаним за теме интернационализације и пословања на српском тржишту. У оквиру обуке  представљен је и „Водич за убрзан успех на страном тржишту“ настао током реализације поменутог пројекта. Контекст пројекта је усмерен на пружање подршке уравнотеженом и друштвено-економском развоју привреде на простору Западне Србије, кроз  јачање конкурентности МСПП  сектора .Сектори у региону западне Србије који имају потенцијал да се представе и понуде на тржиштима Мађарске  су следећи: производња хране, производња папира и предмета од папира, производња машина и опреме, туризам. Фокус овог пројекта је на малим породичним компанијама, предузећима која имају иновативне производе, компанијама у власништву жена или младих, компанијама које имају друштвено одговорно пословање. Управо та циљна група компанија предвиђа примену сталне подршке и инструмената за промоцију и јачање предузетничког духа.