Promocija aktuelnih programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća u Bogatiću

348

U ponedeljak 5. avgusta 2019. godine u  Maloj sali opštine Bogatić, održana je promocija aktuelnih programa podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima koje raspisuju Ministarstvo privrede, Fond za razvoj Republike Srbije i Razvojna agencija Srbije.

 Privredni subjekti informisani su  i  o poslovnim susretima koje Razvojna agencija Srbije organizuje sa međunarodnim partnerima u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN).

Evropska mreža preduzetništva u Srbiji (Enterprise Europe Network / Serbia) je projekat odobren od strane Evropske komisije u sklopu Programa za konkurentnost i inovacije EU (CIP). Na čelu projekta nalazi se Konzorcijum koji čine predstavnici institucija koje realizuju ovaj projekat, kao i predstavnici institucija posmatrača projekta. Institucije u ulozi realizatora su:

Privredna komora Srbije, kao koordinator,

Razvojna agencija Srbije, partner

Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, partner

Poslovni inkubator Novi Sad, partner

Univerzitet u Nišu, partner

Institut Mihajlo Pupin, partner.

Posmatrači Projekta su: Ministarstvo privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarija za evropske integracije.

Usluge Evropske mreže preduzetništva su:

  • Pružanje informacija o direktivama evropskih propisa i preporuka, mogućnostima koje nudi tržište Evropske unije, tržištima drugih zemalja koje su uključene u EEN mrežu, mogućnostima za uspostavljanje poslovne saradnje, programima i fondovima EU namenjenim mikro, malim i srednjim preduzećima,
  • Posredovanje u transferu novih tehnologija i znanja,
  • Promovisanje vašeg preduzeća i pronalaženje partnera na inostranom tržištu,
  • Stimulacija mikro, malih i srednjih preduzeća da inoviraju i time budu konkurentnija na tržištu.

Da biste se priključili mreži, neophodno je da popunite jedan od navedenih formulara:

  • BCD Form (Business Cooperation Database) – ukoliko želite da ostvarite poslovnu saradnju sa preduzećima širom Evropske unije
  • Transfer Offer Form – ukoliko imate tehnologiju koju želite da ponudite

Transfer Request Form – ukoliko ste u potrazi za novom tehnologijom