U Krupnju održana obuka na temu privlačenja investicija u okviru projekta“ Unapređenje saradnje i jačanje kapaciteta subjekata regionalnog razvoja u mačvanskom i kolubarskom regionu“

317

Regionalna razvojna agencija Podrnja Podgorine i Rađevine organizovala je prvu dvodnevnu radionicu u okviru projekta“Unapređenje saradnje i jačanje kapaciteta subjekata regionalnog razvoja u Mačvanskom i Kolubarskom regionu“  koje partnerski finansiraju RRA PPR DOO i Razvojna agencija Srbije.

Radionica je održana 29.10. i 30.10.2018. godine u Krupnju ,a o značaju privlačenja ivesticija za privredu lokalne zajednice kao i države uopše govorio je Radivoj Milošević  ,šef odseka za LER  opštinske uprave Pećinci koji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Na radionici je prisustvovalo 30 polaznika iz opština Krupanj, Mali Zvornik, Osečina, Ljubovija i gradova Loznice  i Valjeva koji su ujedno i partneri Regionalna razvojna agencija Podrinja Podgorine i Rađevine na ovom projektu. Teme koje su obrađene na obuci bile su: pravni okvir za privlačenje investicija, marketing alati u procesu privlačenja investicija, proces selekcije za direktne investicije, privlačenje investicija sa aspekta lokalnih samouprava i uloga KLERova u tom procesu, organizacija posete investitora i realizacija investicionog projekta. Polaznici su imali priliku i da se međusobno upoznaju i razmene iskustva iz ove oblasti koja će im koristiti u daljem radu.

Glavni cilj projekta je da se organizovanjem obuka za zaposlene u RRA PPR DOO, KLERove i druge zaposlene u JLS  unaprede njihovi kapaciteti, a u međusobnoj komunikaciji prepoznaju inicijative koje doprinose jačanju međuinstitucionalne saradnje.

Najznačajniji resursi za privlačenje donatorskih sredstava, podršku privredi i privlačenje investicija jesu ljudski resursi. Bez kvalitetnih, edukovanih ljudskih resursa i ostvarenog partnerstva na regionalnom nivou ne može se očekivati veći rezultat i razvoj  Mačvanskog i Kolubarskog regiona. Takođe je značajno da svi ključni akteri dobiju isti kvalitet edukacije da bi se u narednom periodu obezbedila lakša komunikacija i sinhronizacija aktivnosti na pripremi regionalnih projekata.

Nakom završetka obuke svi polaznici obuke posetili su muzej „Starog zdanja“ . Muzejski eksponati, raspoređeni u nekoliko prostorija, predstavljaju prošlost, istoriju, kulturu i duhovnost Krupnja i Rađevine, u vreme Rima, srednjeg veka, pa sve do Velikog rata i Drugog svetskog rata.

Naredna radionica biće održana u Ljuboviji 19.11. i 20.11.2018, a tema radionice je Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća.