Одржана промоција и обука о електронском пословању у Лозници

1941
obuka-elektronsko-poslovanje-loznica

У организацији пројекта „Развој електронског пословања“ који финансира Европска унија и Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине у Лозници је одржана промоција и обука о електронском пословању за мала и средња предузећа из Мачванског и Колубарског округа.

Уводна излагања одржали су Данијела Марковић, директорка Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине и Лешек Јакубовски, вођа пројекта Развој електронског пословања. Обуку је одржао Синиша Беговић, експерт за е-пословање на пројекту.

 

Скупу је присуствовало  25 представника малих и средњих предузећа из Мачванског и Колубарског округа. Заинтересованим малим и средњим предузећима биће пружена нефинансијска подршка пројекта како би унапредили своје електронско пословање и добили ознаку е-Трустмарк (ознака поверења на Интернету). 

Према последњим званичним подацима Министарства привреде и Националне агенције за регионални развој из 2013. у Мачвански округу регистровано је око 11.000 малих и средњих предузећа, док је у Колубарском округу више од 8.000 таквих предузећа.

Према резултатима истраживања „Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2014“ које је спровео Републички завод за статистику, 100% предузећа у Србији користи рачунар у свом пословању, 74% предузећа поседује веб-сајт, а  92% предузећа користи електронске сервисе јавне управе .

Промоција и обука електронског пословања део су активности пројекта Развој електронског пословања који финансира ЕУ са 2,5 милиона евра са циљем да малим и средњим предузећима приближи концепт електронске трговине, електронског пословања и дигиталних апликација који се могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања. Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде Србије.

Европска унија је највећи донатор у Србији. Током последњих 14 година Европска унија уложила је више до 3 милијарде евра помоћи Србији. Од тога, 78 милиона евра уложено је у пројекте који су имали за циљ да унапреде и ојачају сектор привреде у Србији, посебно мала и средња предузећа која су важан фактор у процесу приближавања српске привреде развијеним тржишним економијама, као и на путу интеграције у ЕУ.

obuka-elektronsko-poslovanje-loznica1