Одржана обука у оквиру пројекта „Ниси сама -имаш нас“

538

У оквиру пројекта „Ниси сама-имаш нас“ који финасира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а који заједнички реализују Удружење жена „Црнобарке“ из Црне Баре, Центар за социјални рад из Богатића, АРРА Подриња, Подгорине и Рађевине ДОО Лозница одржана  је друга по реду Обуку за почетнике у пословању. Полазнице обуке су биле жене које су претрпеле неки вид породичног насиља, обзиром да је циљ пројекта  стварање  услова за унапређење положаја жена које су претрпеле насиље кроз процес економског оснаживања и самозапошљавања.

Кроз дводневну обуку, полазнице обуке су упознати са начином реализације пословне идеје, како постати успешан предузетник, поступком регистрације предузетника и привредних друштава, као и које су то пореске и друге обавезе које их чекају након регистрације фирме и поступком израде бизнис плана. Након ове обуке, полазнице добијају сертификат да су прошле обуку са којим могу да конкуришу код одређених фондова за финансијска средства и који представља услов за конкурисање. Такође,  току радионица, полазнице ће бити информисане о свим потенцијалним фондовима који финансирају почетнике у пословању.

Овај пројекат подразумева јачање веза свих актера који су укључени у тему економског оснаживања жена, као и  у положај жена  и жена жртава насиља , кроз активности које предвиђају унапређење локалних капацитета, односно сарадњу која укључује институционалну подршку, јединице локалних самоуправа и партнера који пружају директну подршку. Кроз пројектне активности, јача се и унапређује међусобна сарадња, док се трансфер знања и размена искустава