Конституисана Међуопштинска радна група за друштвено -одговорно пословање и заједничке регионалне иницијативе

1931

У среду 04. новембра у научнообразовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу одржан је конститутивни састанак Међуопштинске радне групе (МОРГ) за друштвено одговорно пословање и заједничке регионалне иницијативе.

Ова активност се реализује у склопу пројекта „Западна Србија – Мађарска – могућности за СМАРТ пословање“ који   финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО и имплементационог партнера – УНОПС.

Поздравну реч у име града домаћина упутио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице. Он је овом приликом истакао да град Лозница има одличну сарадњу са МСПП секторм у граду, и да подржава све иницијативе које доводе до унапређења амбијента за њихово пословање. Град Лозница је пружио пуну подршку реализацији овог пројекта, а формирање међуопштинске радне групе значи и бољу сарадњу са суседним општинама  и градовима – истакао је  Ђокић.

Један од циљева овог пројекта је да се на територији  Мачванског  и Колубарског округа успостави регионални институционални оквир као вид подршке развоја сектора МСПП и, конкретно, концепта  друштвено одговорног пословања кроз формирање Међуопштинске радне групе (МОРГ) за друштвено одговорно пословање  и заједничке регионалне иницијативе.

У складу са концептом овог пројекта, МОРГ  је  формиран  кроз међусобну сарадњу свих релевантних заинтересованих страна: локалне заједнице, привреде, образовних и научно-истраживачких установа, и осталих заинтересованих актера у локалној заједници.  Циљ је да се кроз овакав широко партиципативан приступ локална заједница, привреда, научно / образовне институције  укључе већ у иницијалној фази заједничких пројеката, чиме би се, уз бољу реализацију пројекта, обезбедила, заштита интереса сваке локалне јединице и свих осталих заинтересованих страна понаособ. Тиме ће се  успоставити   регионална сарадња на најширим основама у циљу изналажења најоптималнијих организационих и функционалних решења.

У оквиру састанка именовани представници јединица локалних самоуправа из Мачванског и Колубарског округа имали су прилике да се упознају са концептом друштвено одговорног пословања, као и са моделом оснивања Међуопштинских радних група као регионалних механизама који доприносе унапређењу сарадње између градова и општина и служе за идентификацију, израду и имплементацију пројеката. Ове моделе је представио Милан Мирић, директор РРА „Срем“ из Руме.

За председавајућег међуопштинске радне групе једногласно је изабрана Јелена Мирковић, директор средње школе „Свети Сава“ из Лознице, а секретар је Милена Марјановић из АРРА Лозница. Чланови међуопштинске радне групе усвојили су и Правилник о раду.