Удружени за развој западне Србије

2185

Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине требало би да донесе привредни раст целом региону.

Ову најмлађу развојну агенцију у Србији формирало је пет локалних самоуправа (град Лозница и општине Крупањ, Мали Зворник, Љубовија и Осечина), као и пет удружења предузетника (Лозница – два удружења, Љубовија, Мали Зворник и Богатић).

Како је на презентацији Агенције на сајму Бизнис база рекла директорка Данијела Марковић, почетни импулс за формирање ове установе десио се на прошлогодишњој Бизнис бази, када су за разлику од других, општине оснивачи наступале самостално и одвојено.

Иницијатива за основање је потекла из Лознице као мотора развоја овог региона, и у том граду је почетком марта потписан протокол о сарадњи, да би сама Агенција била основана 17. јуна ове године. Очекује се да Агенција буде акредитована од стране Националне агенције за регионални развој, а по речима директорке, много више од испуњења техничких предуслова за то, претпоставља се постојање политичке воље за несметан рад агенције.

Да ту неће бити проблема својим излагањем потврдио је и градоначелник Лознице, Видоје Петровић према коме је основни циљ рада агенције стварање средине са повољним пословним окружењем. „Води се тешка битка за покретање економије и привлачење инвестиција и она је без овакве агенције немогућа“, истиче Петровић. По његовим речима у целом региону постоје значајни ресурси и они би требало да се искористе на правои начин.

Председник оппштине Богатић, која ће се Агенцији прикључити до краја године, Ненад Бесеровац, истакао је парадокс да је ова општина била иницијатор пројекта, али се њему последња прикључује. „То је била политика, али је то сада иза нас“, каже Бесеровац. Он истиче да локална самозправа не треба да биде политички орјентисана већ  сервис грађана, а мале општине саме тешко да могу да дођу до инвестиција.

Како је постојање ове Агенције неопходно, преседник општине Осечина Ненад Стевановић упитао се „Зашто се ова Агенција није основала раније?“ Стевановић се заложио да се што боље искористе искуства других развојних агенција. Посебну тежину учешћу Осечина у Агенцији даје чињеница да је она једина из Колубарског округа, али је препознала значај удруживања кадрова, којих ниједна локална самоуправа појединачно  нема довољно.

Циљ стварања Агнеције на крају најбоље је дао преседник општине Мали Зворник Миодраг Лазић у једној реченици : „Удружени смо јачи!“.