Регионална конференција женског предузетништва -Снага и креативност жене у пословању-

1117

Регионална конференција женског предузетништва

-Снага и креативност жене у пословању-

Лозница је у петак и суботу 25. и 26. марта била домаћин Регионалне конференције о женском предузетништву под називом „Снага и креативност жене у пословању“, која је у седишту града окупила предузетнице из око 20 градова Србије и региона. Конференцију ју организовало Удружење пословних жена „Креативна визија“ из Лознице, уз подршку Регионалне привредне коморе (РПК) из Ваљева, Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине (РРА ППР), као и града Лознице.

У оквиру четворочасовног садржаја конференције, говорили су саветница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Беатрис Грозданић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, чланица Градског већа Лознице Снежана Перић, саветница председника Привредне коморе Србије Даница Миловановић, саветница за женско предузетништво у РПК у Ваљеву Љиљана Станојевић, директорка РРА ППР Данијела Марковић, начелница Одељења за локални економски развој Градске управе Лознице Љиљана Николић, саветница у РПК из Крушевца Марија Весковић и председница „Креативне визије“ Славица Тешић.

Пред сам почетак конференције, новинарима се обратила саветница министра Грозданић и том приликом рекла да је женско предузетништво у Србији и даље мало заступљено и да би женама требало помоћи да се „пробију“ и да се својим пословима пласирају на тржиште Србије, али и шире. „Свака помоћ је потребна и морамо сви на томе да радимо, посебно ми жене из политике за жене у бизнису, да их подржавамо у малим и средњим предузећима“ истакла је Грозданић и навела да је у току успостављање виртуелне мреже која ће омогућити женама из крајева даље од Београда да размењују корисне информације, да буду упућене у средства која се малим и средњим предузећима додељују из фондова Европске уније, као и да им се помогне у прибављању документације потребне за учешће на тендерима, што, према њеној оцени предузетницама представља највећу потешкоћу.

Тим поводом, градоначелник је изјавио да „жене по ко зна који пут показују да и те како имају осећај за бизнис“ и „да врло често у послу којим се баве постижу запажене резултате“. Он је изразио задовољство што су град Лозница, РРА ППР и „Креативна визија“ носиоци данашње манифестације која има регионални карактер. То је, како је навео, нешто што би требало да охрабри Лозничанке, да не очајавају и да не морају да буду само мајке, домаћице и супруге, већ и да на тржишту овог подручја има места за разне видове бизниса, којима би се требало посветити. „Ово је време за бизнис и за рад и наравно да ћу ја као градоначелник и да ће град Лозница увек пружати подршку женском предузетништву“, рекао је Петровић.

Директорка РРА ППР Марковић је тим поводом изнела статистичке податке са последњег пописа становништва у Србији који указују да су жене бројније од мушкараца, али да и даље имају мање зараде, да су мање запослене и да имају мање предузетничких радњи. Она је додала да држава и локалне самоурпаве раде на унапређењу тог законодавног оквира да би постојала равноправност међу половима, као главна људска слобода, али да и даље то у реалности није тако.