Projekat „ Unapređenje proizvodnje i kvaliteta meda na teritoriji mačvanskog i kolubarskog regiona“.

2955

Projekat „ Unapređenje proizvodnje i kvaliteta meda na teritoriji mačvanskog i kolubarskog regiona“koji  finansira  SDC (Švajcarska agencija za razvoj) kroz Program  podrške  ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji, a sprovodi konzorcijum partnera NIRAS, Ruralni forum Poljske i Partner Solušns se sprovodi na teritoriji zapadne Srbije već 7 meseci. U partnerskom sprovođenju projekta učestvuje 9 lokalnih samouprava, 5 udruženja pčelara, Kazneno – popravni zavod Valjevo, Poljoprivredna škola u Valjevo i Regionalna razvojna agencija Podrinja , Podgorine i Rađevine DOO kao vodeći partner.

Ukupna vrednost projekta je 121.659,00 CHF , gde je učešće donatora 103.410,00 CHF,a partnera na projektu ukupno 18.248,85 CHF.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta i proizvodnje meda.  Do sada su sprovedene aktivnosti zakupa prostorija za smeštaj mašina u okviru projekta pčelarstva, nabavke linije za izradu satnih osnova i mašine za izradu šećernih pogača,vaga, računarske opreme ,izrade internet stranice udruženja pčelara,edukacije za iskusne pčelare i pčelare početnike,izrada promotivnog materijala. U toku je sprovođenje javnih nabavki laboratorijskog mikroskopa za ispitivanje zdravlja pčelinjih društava,košnica sa naseljenim pčelinjim društvima i štandova za nastup udruženja pčelara na sajmovima i manifestacijama . Sproveden je konkurs na nivou osnovnih i srednjih škola u regiji za izbor najboljeg loga partnerstva.Između ostalog, u okviru projekta planirana je obuka osuđenika-maloletnika iz Kazneno popravnog zavoda (KPZ) Valjevo sa ciljem njihove socijalizacije i osposobljavanja za socijalnu i društvenu integraciju nakon boravka u KPZ-u,  uvođenje pčelarstva kao izbornog predmeta u nastavni program Poljoprivredne škole. Tokom realizacije projekta održavaju se i redovni sastanci partnerstva što predstavlja posebnu vrednost projekta jer bi rezultat trebao da bude novi projekat na temu pčelarstva u mačvanskom i kolubasrkom regionu.