Početak realizacije projekta za unapređenje pčelarstva u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu

1755

U okviru projekta „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju(SDC), koji sprovodi konzorcijum partnera NIRAS Poljska, Ruralni forum Poljske i Partner Solutions, a u delu odobrene projektne inicijative  i cilja 5 – Unapređenje proizvodnje meda, Regionalana Razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine  DOO Loznica kao vodeći partner potpisala je ugovor za finansiranje projekta „Unapređenje proizvodnje i kvaliteta meda u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu“.

Projektno partnerstvo obuhvata devet lokalnih samouprava, gradove Loznicu i Valjevo, opštine  Krupanj, Ljuboviju, Mali Zvornik, Bogatić, Osečinu, Mionicu i Ub, pčelarska udruženja iz Loznice, Ljubovije, Bogatića, Osečine i Valjeva, Poljoprivrednu školu sa domom učenika Valjevo i KPZ Valjevo.

Planom projektnih aktivnosti, predviđena je nabavka mašine za izradu satnih osnova, mašine za izradu šećernih pogača, neophodne opreme za pregled pčela, edukacije za početnike i za iskusne pčelare, uvođenje pčelarstva u nastavni program poljoprivredne škole, nabavku štandova za izlaganje, nabavku košnica, nabavku opreme za podizanje kapaciteta udruženja, a sve u ciljuunapređenja pčelarstva na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Projekat traje do 31. avgusta 2018. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 121.659 CHF.