Održana promocija i obuka o elektronskom poslovanju u Loznici

1174
obuka-elektronsko-poslovanje-loznica

U organizaciji projekta „Razvoj elektronskog poslovanja“ koji finansira Evropska unija i Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine u Loznici je održana promocija i obuka o elektronskom poslovanju za mala i srednja preduzeća iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

Uvodna izlaganja održali su Danijela Marković, direktorka Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine i Lešek Jakubovski, vođa projekta Razvoj elektronskog poslovanja. Obuku je održao Siniša Begović, ekspert za e-poslovanje na projektu.

 

Skupu je prisustvovalo  25 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Zainteresovanim malim i srednjim preduzećima biće pružena nefinansijska podrška projekta kako bi unapredili svoje elektronsko poslovanje i dobili oznaku e-Trustmark (oznaka poverenja na Internetu). 

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva privrede i Nacionalne agencije za regionalni razvoj iz 2013. u Mačvanski okrugu registrovano je oko 11.000 malih i srednjih preduzeća, dok je u Kolubarskom okrugu više od 8.000 takvih preduzeća.

Prema rezultatima istraživanja „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji, 2014“ koje je sproveo Republički zavod za statistiku, 100% preduzeća u Srbiji koristi računar u svom poslovanju, 74% preduzeća poseduje veb-sajt, a  92% preduzeća koristi elektronske servise javne uprave .

Promocija i obuka elektronskog poslovanja deo su aktivnosti projekta Razvoj elektronskog poslovanja koji finansira EU sa 2,5 miliona evra sa ciljem da malim i srednjim preduzećima približi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koji se mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom privrede Srbije.

Evropska unija je najveći donator u Srbiji. Tokom poslednjih 14 godina Evropska unija uložila je više do 3 milijarde evra pomoći Srbiji. Od toga, 78 miliona evra uloženo je u projekte koji su imali za cilj da unaprede i ojačaju sektor privrede u Srbiji, posebno mala i srednja preduzeća koja su važan faktor u procesu približavanja srpske privrede razvijenim tržišnim ekonomijama, kao i na putu integracije u EU.

obuka-elektronsko-poslovanje-loznica1