Одржана обука за почетнике у пословању у Богатићу

706

Акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине ДОО Лозница одржала је дводневну Обуку за почетнике у пословању 01 и 02. октобра 2019. године у малој сали општине Богатић у оквиру стандардизованог сета услуга за 2019. годину.

Кроз дводневну обуку, полазници обуке су упознати са начином реализације пословне идеје, како постати успешан предузетник, поступком регистрације предузетника и привредних друштава, као и које су то пореске и друге обавезе које их чекају након регистрације фирме и поступком израде бизнис плана.

Предузетништво је делатност усмерена на покретање, организовање и иновирање пословања предузећа, са основним циљем стварања новог тржишта и остваривања добити. Оно је везано за све аспекте људског понашања и деловања – развија креативност, поспешује рађање идеја и обогаћује људске потребе.

Због тога је за полазнике обуке важно да се упознају са основним појмовима  пословања пре започињања сопственог бизниса.

Полазници обуке су имали прилику да се упознају са следећим темама:

1.Мотиви и особине предузетника и развој пословне идеје

2.Регистрација привредних субејеката

3.Порески систем

4.Доступни извори финансирања за почетнике у пословању

5.Бизнис план

Ова знања ће им помоћи да унапреде своје идеје као и да унапреде већ постојеће сегменте свог предузећа. Са основним знањем о предузетништву они ће бити у могућности да размишљају о тржишту и проналазе нове, боље и ефикасније начине да задовоље потребе тог тржишта, да промене и унапреде ствари и да предузму нешто ново на тржишту.

Обуку је успешно завршило 13 полазника i сви полазници обуке добијају сертификат који је један од услова за конкурисање за бесповратна средства код Развојне агенције Србије и Националне службе за запосљавање.