Фонд амбасадора САД за очување културне баштине прихвата предлоге за заштиту културних добара

1618

Фонд амбасадора САД за очување културне баштине (АФЦП) објавио је да прихвата предлоге за заштиту културних добара до 22. новембра 2018. године.

Све финалисте који буду освојили грантове писмено ће обавестити амбасада САД.

АФЦП је основан како би помогао земљама у очувању културног наслеђа и демонстрирају поштовање према другим културама у САД. АФЦП има за циљ очување културних локација или објеката који имају историјски или културни значај за културно наслеђе Србије.

Предлози се могу поднети ради очувања споменика културе (историјске грађевине и локације, света места, споменици и археолошка налазишта), културне објекте и колекције из музеја, културног објекта или сличне институције (археолошки и етнографски предмети, слике, скултпуре, рукописи, фотограске и филмске збирке и опште активности конзервације музеја), форми традиционалне културне израде (традиционална музика, ритуали, знање, језик, плес, драма и занати).

АФЦП даје приоритет пројектним активностима у складу са међународним стандардима за очување културног наслеђа. Одговарајућа активност очувања је она која штити вредности локације, предмета или сакупљања или облик традиционалног културног израза, како их схватају заинтересоване стране. Заинтересоване стране могу укључити националне, регионалне или локалне власти у култури, локалну заједницу и друге са заинтересованим странама и резултатом пројекта.

За више информација погледајте ОВДЕ.