Ministar Popović posetio Tršić u cilju promocije programa Vlade Srbije za tehnološke inovacije

4136
Lidija i neki tamo

Nastavljajući programe Vlade Srbije za finansiranja ranog razvoja i sufinansiranja inovacija za unapređenje inovativnih usluga malih i srednjih preduzeća ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je 02.04.2018.godine u Obrazovno – kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću podršku od 400 miliona dinara.

Ministar Popović je rekao da se na konkurs mogu prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave inovacijama. Kako je navedeno u saopštenju za medije, o značaju ova dva programa govore rezultati preduzeća finansiranih u prethodnom periodu. U njima danas radi više do 480 uglavnom kvalifikovanih radnika, prihodi su porasli za više od 160 odsto, a izvoz za više od devet puta.

– Programe predstavljamo u Loznici jer je ona izuzetan grad s ogromnim potencijalom u industriji, u sektoru malog, srednjeg i mikro biznisa. Grad koji je nepravedno zapostavljen u prethodnih nekoliko decenija, ali sa dolaskom novog rukovodstva potpuno je oživeo. Kao i prethodna, i ova Vlada Srbije učiniće sve da Loznica ponovo postane ono što i treba da bude, privredni gigant ne samo ovde u Srbiji nego i u celom okruženju. U zavisnosti od vrednosti i veličine projekata, preduzeća se mogu prijaviti za projekte u visini do deset i do 36 miliona dinara. Sredstva namenjena za inovacije i podršku inovacionim kompanijama u ovoj godini pet puta su veća nego 2017. Dosta se radi i na razvoju inovacione infrastrukture, u izgradnji je nekoliko ključnih objekata važnih za inovacionu infrastrukturu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a u ovoj godini kreću i programi za izgradnju inovacionih start ap centara u regionima. Želimo da oni koji se bave inovacijama u svakom delu Srbije imaju istu mogućnost da pokažu svoj kreativni potencijal kao njihove kolege u Beogradu i Novom Sadu. Srbija će u budućnosti, kao i one najrazvijenije zemlje, maksimalnu pažnju posvetiti baš inovacijama i inovacionoj delatnosti kao osnovi za budući ekonomski razvoj – rekao je Nenad Popović i pozvao sve privrednike iz mikro, malog i srednjeg biznisa da konkurišu.

Popović je istakao da će posebnu pažnju posvetiti ženskom inovacionom predzetništvu sa ciljem da se što više žena, pogotovo mladih, uključi u tehnološki razvoj i najnovije inovacione trendove, da vide da svoj potencijal mogu iskoristiti svuda i u svakoj delatnosti.

Gradonačelnik Vidoje Petrović podsetio je da je Loznica u prethodnim godinama imala snažnu podršku od predsednika države i vlade, i trudila se da bude dobar partner.

– Loznica polako, ali siguro beleži privredni rast, danas imamo jasnu perspektivu kuda i gde idemo. Naš cilj je da kroz unapređenje privredne aktivnosti, uvažavajući znanja i nove tehnologije, stvorimo osnovu za ubrzan ekonomski razvoj. Očekujem da će privrednici Loznice umeti da prepoznaju šansu i napor vlade koja ih ovim programima podstiče da unaprede svoj biznis – rekao je on.

Državni sekretar ministarstva prosvete Vladimir Popović ocenio je da su ovi programi idealni za podršku malim i srednjim preduzećima koja su prethodnih godina bila prinuđena da se bore za opstanak na tržištu i najavio da će biti predstavljeni i u drugim gradovima. Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac pozvao je sve privrednike da se prijave za javni poziv koji traje do 2. juna ove godine.

Izvor: https://macvaskyinfo.rs