Saradnja razvija region

3203
DSC7160

    Dana 15.3.2018.godine u prostorijama Gradske uprave grada Loznice, održan je sastanak šefa tima Programa za ruralni i regionalni razvoj u Republici Srbiji Johna Gallagera sa predsednicima opština osnivača Reginalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine (RRA PPR). Ovom prilikom predstavljeni su rezultati saradnje u okviru Projekta podrška ruralnom i regionalnom razvoju Republike Srbije“, koji finansira SDC kroz RRDS program, koji sprovodi konzorcijum partnera NIRAS, Ruralni forum Poljske i Partner Solutions u saradanji sa RRA PPR.

Tokom sastanka predstavljene su do sada sprovedene aktivnosti na realizaciji projekta „Unapređenje kvaliteta i proizvodnje meda u Mačvanskom i Kolubarskom regionu„. U okviru projekta je uspostavljeno je partnerstvo 9 lokalnih samouprava , udruženja pčelara sa teritorije regije, Poljoprivredne škole u Valjevu i KPZ Valjevo. Ukupna vrednost projekta je 121.659 CHF, doprinos donatora je 103.410 CHF, a doprinos partnera18.248 CHF.
Projekat je počeo sa realizacijom 10.10.2017.godine , a planirano je da se završi 31.avgusta 2018.godine. Do sada su kroz projekat nabavljeni oprema i mašine koji će doprineti unapređenju kvaliteta i proizvodnje meda u mačvanskom i kolubarskom regionu.
Tokom sastanka sa predsednicima opština najavljena je i moguća druga faza saradnje, u vezi sa kojom je već sada potrebno preduzeti aktivnosti na pripremi novih regionalnih projekata kako bi poziv u 2019.godini bio spremno dočekan. Nakon sastanka sa predsednicima održan je sastanak sa predstavnicima udruženja pčelara iz regije, a usledila je i poseta prostoru gde je smeštena linija za proizvodnju šećernih pogača kao i druga oprema koja je nabavljena tokom realizacije projekta.
U okviru projekta, do sada su održana su 4 stručna predavanja za iskusne pčelare, a u narednoj nedelji biće organizovane obuke za pčelare početnike u opštinama Krupanj, Osečina, Loznica i Ljubovija. Najveću uspeh projekta u dosadašnjoj realizaciji predstavlja dobra saradnja Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, udruženja pčelara i opština partnera.

Galeriju slika možete pogledati ovde:       slika 1      slika 2       slika 3       slika 4        slika 5         slika 6      slika 7        slika 8

Takođe vest možete pronaći i na sledećim sajtovima:

  http://www.loznica.rs/index.php

  https://macvaskyinfo.rs/

  http://www.rrappr.rs/index.php/sr/