Регионална радионица „Могућности добре праксе и територијалног руралног развоја“ Златибор 28.март 2019.

475

У оквиру програма Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији, у марту 2019. године, у сарадњи са Српском асоцијацијом регионалних развојних агенција (САРРА), одржано је четири Регионалне радионице на тему “Могућности добре праксе и територијалног руралног развоја”, и то: 5.3.2019. у Крагујевцу, 12.3.2019. у Новом Саду, 14.3.2019. у Нишу и 28.3.2019. на Златибору.

Радионицама су присуствовали представници донатора (СДЦ), општина, локалних самоуправа, Регионалних агенција, туристичких организација, као и представници цивилног и приватног сектора, укупно 154.

На почетку радионица учесницима су се обратили представници САРРА и Џон Галагер, вођа ПРРР пројектног тима.

Ирина Славковић, заменик вође ПРРР пројектног тима, представила је искуства рурално-регионалних пројеката кроз примере добре праксе и моделе.

Фацилитатори радионице, Здравко Миовчић и Драган Рогановић, експерти за регионално планирање и развој добре праксе, у групном раду с учесницима из сваког подручја региона, обрадили су 3 теме:

1. Актуелни пројекти и напредак постигнут у регији као основа будућих активности за подстицај руралног економског развоја

2. Како надоградити претходне / актуелне иницијативе и које су могућности за рурални економски развој региона

3. Партнери – постојећи и нови, и успостављање мрежа

По обрађеним темамам по групама, представљени су резултати групног рада и идентификоване потенцијалне области за функционалну територијалну сарадњу.

На радионици на Златибору учешће је узела и наша Агенција, која је на овом састанку заједно са 15 представника различитих стејкохолдера са територије Мачве и Колубаре (представници градова Лозница и  Ваљево, удружења грађана, сектора МСП и представника пољопривредних газдинстава)  у проактивном дијалогу излистала листу приоритета у области руралног развоја на територији Мачве и Колубаре,

Такође, са представнициа Златиборског округа који су присуствовали на радионици постигнут је закључак да је неопходно повезивање наших региона кроз реализацију заједничких пројеката у будућности.