Приступио и Богатић

2184

10. јануар 2014.

Напредак у региону могућ удруживањем око заједничких пројеката локалних самоуправа и привредника.

Општина Богатић приступила је Регионалној развојној агенцији (РРА) Подриња, Подгорине и Рађевине пред новогодишње празнике, а потписивању уговора поред Ненада Бесеровца, председника општине Богатић, Видоја Петровића, градоначелника Лознице, и Јована Тодоровића, председника градске скупштине, присуствовали су и представници локалних самоуправа и удружења предузетника који су већ чланови.

– Лозница ће дати највећи допринос да ова агенција покрене улагања у производњу и услуге као и да што упорније наступамо код надлежних органа и министарстава како бисмо добили одговарајућу подршку од њих – истакао је Јован Тодоровић. Он је напоменуо и да је немогуће сачувати постојећа и отворити нова радна места без заједничког рада привредника као и да је за привлачење инвеститора неопходно изградити путну инфраструктуру.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић сматра да РРА пружа шансу привредницима да се уједине како би учествовали у пројектима регионалног карактера, а да ће резултати зависити од спремности и рада свих.

– Сада морамо да се обратимо централној власти поготово када је у питању изградња путева и друге инфраструктуре, а ова агенција ће морати да нас прати кроз припремање потребне документације и израду пројеката – рекао је Петровић.

Такође је истакао да је предност РРА што су оснивачи поред локалних самоуправа и удружења предузетника која ће допринети лакшем продору на пословно тржиште.

– Руководство општине Богатић подржава идеју РРА, јер нам је јасно да ми као мала локална заједница са скромним буџетом тешко можемо да остваримо инвестициони напредак без удруживања са другима  – истакао је Ненад Бесеровац, председник општине Богатић.

И Раде Грујић, председник општине Крупањ, навео ја да без удруживања не могу много урадити како би привукли инвеститоре иако имају канцеларију за локални економски развој.

– Општина Осечина је једина општина из Колубарског округа која је укључена у РРА, због чега смо претрпели критике у нашем крају иако ми видимо конкретан интерес становника да остваре заједничке циљеве са представницима других локалних самоуправа и удружењима предузетника – напоменуо је Ненад Стевановић, председник општине Осечина.

Према речима, Богдана Дукића, заменика председника општине Мали Зворник, уз помоћ РРА и пројеката које она нуди, њихова општина од “девастиране постаће развијена”.

 – Остварићемо напредак у целом региону с обзиром на то да имамо јаку привреду и стручне људе у општини, а ово ће нам бити подстрек да ширимо производњу и извозимо на европско тржиште – рекао је Живојин Рогојевић, председник Клуба привредника Лознице.

Данијела Марковић, директорка РРА Подриња, Подгорине и Рађевине очекује да ће до краја јануара агенција добити акредитацију што је неопходно како би могли да почну рад на пројектима.

Уговор о оснивању РРА потписало је 17. јуна прошле године пет локалних самоуправа и пет удружења предузетника, а општина Богатић као нови члан допринеће чвршћем развоју регионалне сарадње.