Одржана радионица „Представљање критеријума за избор рурално-регионалних иницијатива „ у оквиру пројекта „Подршка руралном регионалном развоју у Републици Србији“ у Лозници

1710
izbor-ruralno-regionalnih-inicijativa2

У просторијама Омладинског центра у Лозници 20. јуна у организацији акредитоване регионалне развојне  агенција Подриња, Подгорине и Рађевине  одржана  је  регионална  радионица у оквиру пројекта „Подршка руралном регионалном развоју у Републици Србији“. Пројекат финансира   Швајцарска  агенција за сарадњу и развој (SDC)  који спроводи конзорцијум партнера, Niras (Пољска, Данска), Polish rural forum (Пољска) и  Partner solution ( Србија).  Територија на којој се пројекат реализује обухвата Мачвански, Сремски, Колубарски и Шумадијски округ и спроводе га и три регионалне развојне агенције.  Циљ пројекта је формирање најмање три рурално-регионалне иницијативе (партнерства) представника јавног, приватног и цивилног сектора  за чије активности су  предвиђена средства у износу од 1.620.000 CHF и то кроз финасирање пројектних идеја и изградњу капацитета.  Радионици су присуствовали представници ЈЛС оснивача АРРА (Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Крупањ, Осечина, Богатић) као и представници цивилног и приватног сектора, струковних удружења (пчелари и воћари) .

Бранко Милић експерт за рурални развој презентовао је критеријуме за избор рурално регионалних иницијатива након чега су формиране тематски орјентисане радне групе: туризам, воћарство и прерада воћа и  пчеларство. Циљ активности радних група у току радионице односио се на разматрање потенцијала будуће  међусекторске сарадње различитих актера кроз пројектне активности у виду формирања иницијатива (партнерства) у складу са смерницама пројекта и одређеном темом.

Период реализације пројекта је новембар 2015 – јануар 2019. а  партнери на националном нивоу су Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Стална конференција градова и општина.