Aктивности које су обележиле лето у нашој агенцији

1812

У периоду јун – септембар Агенција је реализовала бројне активности на терену наших општина оснивача, али на територији осталих општина које се налазе у Мачванском и Колубарском управном округу.

Одржани су састанци у општинама оснивачима Агенције са руководствима општина и директорима ЈП и установа у циљу успостављања боље и конкретније сарадње у припреми и реализацији  будућих пројеката, али и у другим битним областима- припреми стратешких докумената, реализацији потребних обука за локалне самоправе из различитих области и др.

Након исказане потребе за обуком за писање пројеката у свим општинама 21-22. септембра је одржана обука за представнике општина у Љубовији.

У циљу представљања и промоције међудржавног пројекта Подриње, одржани састанци са представницима 10 локалних самоуправа које се налазе на територији коју покрива Агенција а које су у пројекту Подриње, и урађен документ „Анализа потреба јединица локалне самоуправе на територји АРРА Подриња, Подгорине и Рађевине у оквиру пројекта „Унапређење институционалне инфраструктуре у циљу припреме развојних пројеката на територији Подриња“.

У оквиру Програма сет стандардизованих услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике за 2015. који се од друге половије месеца јула  реализује у сарадњи са НАРР-ом и Министарством привреде до сада одржано 8 обука са преузетницима и одржане 4 промоције – 3 промоције Јавних позива за конкуретност и Женско предузетништво и 1 промоција преузетништва  и предузетничке културе за ученике средње школе у Крупњу. Активности по овом Програму се настављају све до краја године.

У сарадњи са Градском управом Лозница, Привредном комором и Амбасадом Италије одржана је промоција италијанске кредитне линије за предузетнике и фирме са наше територије.Италијанска влада кредитира микро, мала, средња и јавна предузећа у Србији преко домаћих банака. Ово је изнето на презентацији у лозничком Омладинском центру пред окупљеним предузетницима из овог краја.Износ кредита за микро предузећа и предузетнике креће се од 5.000 до 1000.000 евра, од 50.000 до милион за мала и средња предузећа, док јавна предузећа могу да добију кредит у износу до 2 000.000 евра.Средства се одобравају по ефективној каматној стопи од 4,35 одсто на период од осам година уз грејс период до две године. Најмање 70 процената  одобрених средстава мора се искористити за набавку опреме,  резервних делова, технологије и индустријских лиценци италијанског порекла, док преосталих 30 одсто може да се користи за покривање трошкова у земљи – обртних средстава и робе неопходне за реализацију пројекта, пише портал Привредне коморе Србије.  Овом кредиту могуће је приступити преко банке Интеса, Чачанске банке, Ерсте банк, Еуробанк, Јумбес, КБМ, Комерцијалне банке, Сбербанк Србија и Уникредит банке.