Одржан састанак и тренинг ментора Србије, уз подршку Развојне агенције Србије и Јапанске агенције за међународну сарадњу

2058

У организацији Развојне агенције Србије (РАС) и Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) у петак 07.12.2018. године одржан је састанак свих ментора Србије са циљем подизања капацитета ментора и унапређења менторинг услуге коју пружају. Састанак су отворили директорка Сектора за међународну сарадњу у Развојној агенцији Србије Ана Жегарац и вођа групе консултаната који спроводе пројекат „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“ Такаши Кимура.

Уз подршку јапанског експерта ментори су расправљали о начину промоције менторинга као подршке која је корисна сваком малом или средњем предузећу, вршили размену искустава на пољу дијагностификовања компаније, дискутовали о алатима које користе приликом пружања услуге и давали савете младјим колегама везано за проблеме са којима се суочавају.

У Србији је активно 58 сертификованих ментора, од којих је 20 укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке нових ментора.

Услуга менторинга је веома важан облик подршке малим и средњим предузећима, коју спроводе сертификовани ментори који поседују професионално искуство у раду са малим и средњим предузећима, практично и теоријски обучени уз подршку алата и знања експерата из Јапана.

До сада је 2.000 малих и средњих предузећа у Србији добило услугу менторинга, од тога чак 90% њих је истакло да су уз помоћ подршке ментора унапредили своје пословање у виду повећања профита или других облика унапређења пословања.

Извор: Развојна агенција Србије