Конференција сарадња на реци Дрини-сарадња у Европи

1746
saradnja-evropa1

У  среду 30. марта у  Лозници, у хотелу „Роyал Спа“ у Бањи Ковиљачи одржана је  Конференција „Сарадња на реци Дрини – Сарадња у Европи”. Конференцију  су организовали Град Лозница и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине у сарадњи са министром без портфеља задуженим за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и послаником у Европском парламенту Францом Боговичем.

На почетку конференције поздравном речју присутнима обратио се градоначелник Лознице Видоје Петровић, који је истакао да није случајно што је овакав конференција баш у Лозници, обзиром да је Лозница као град позната по томе да негује и афирмише партнерства између градова и општина како у Србији, тако и шире.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да је дужност свих у региону да буду окренути будућности и сарадњи, и да желимо да нас Дрина спаја, а не рздваја.

Франц Богович, посланик Европског парламента истакао је да Словенија, као земља која је искористила максимално предприступне фондове ЕУ када је била само земља канидат за чланство у ЕУ жели да подели своја искуства са Србијом али и осталим земљама Балкана које су или ће бити  у процесу приступања ЕУ и да се регионалне иницијативе у ЕУ итекако вреднују и постоје фондови који финансирају такве иницијативе.

На Конференцији су представљени различити пројекти и примери добре сарадње међу суседима у региону. Истовремено учесници Конференције су имали прилику да размене искуства и пројектне идеје.

Конференцији су присуствовали градоначелници,председници општина и представници градова и општина из Републике Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и представници  Министтарства омладине и спорта, Министарства унутрашњих послова, Канцеларије за европске интеграције, као и других државних органа,  регионалних агенција и међународних организација.

Циљ конференције је био даље унапређење сарадње међу суседима у региону и јачање привредних и друштвених односа међу њима, као и представљање примера добре праксе до сада реализованих пројеката из више програма прекограничне  сарадње и транснационалних програма.

saradnja-evropa2