ЕУ ПРО објавио други позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима

1850

Малом бизнису 2,5 милиона евра за набавку опреме и увођење услуга

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је други јавни позив за подршку предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима која се баве производњом, а регистрована су у периоду од 2014-2018. године у 99 градова и општина  које су укључене у реализацију програма.

Европска унија (ЕУ) ће путем овог позива који је отворен до 10. новембра 2019. године пружити подршку малом бизнису и унапређењу конкурентности локалне привреде у вредности од 2,5 милиона евра. Опредељена средства намењена су за набавку опреме и увођење услуга са циљем да се унапреди производња и тржишни потенцијал привредних субјеката и допринесе повећању запослености.

Европска унија преко ЕУ ПРО програма у сарадњи са Владом Републике Србије овим средствима помаже предузетнике, микро и мала предузећа да набаве или уведу нове производне технологије како би увећали продуктивност, унапредили квалитет постојећих или развили нове производе те тако били конкурентнији на тржишту и отворили нова радна места”, рекла је Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО.

Како би позитиван друштвени утицај био још већи предузетници и предузетнице се посебно охрабрују да осмисле и спроведу друштвено одговорне активности које ће допринети њиховим локалним заједницама.

Појединачни износ бесповратних средстава може бити од 10.000 до 30.000 евра, док брзо растућа и извозно оријентисана предузећа и предузетници могу да конкуришу и за износе до 70.000 евра. Предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву, имају остварену пословну добит на крају 2018. године као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса. Такође, корисници/це средстава треба да обезбеде финансијско учешће у пројекту у висини од 20 одсто, односно 30 одсто ако аплицирају за средства већа од 30.000 евра.

Да је ово конкретна подршка привреди и предузетништву на локалном нивоу говори податак да је 106 предузећа кроз први позив добило од Европске уније више од два милиона евра средстава за набавку опреме, уз очекивано повећање прихода и извоза од 9,4 милиона, односно 2,3 милиона евра. Још важније, они су до сада отворили 115 нових радних места и спровели низ активности друштвено одговорног пословања помажући школама, вртићима и угроженим групама становништва у својим заједницама”, додала је Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО.

Више информација о самом позиву, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступне су на веб сајту ЕУ ПРОа: Други јавни позив за подношење предлога пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа, где ће такође бити објављен и распоред одржавања инфосесија на којима ће позив бити представљен. Општине које су покривене овим програмом су:  Александровац, Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бабушница, Бајина Башта, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Чачак, Чајетина, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лајковац, Лапово, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Топола, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Зајечар, Жабари, Жагубица, Житорађа.