Реализоване 3 обуке и Инфо дан у оквиру програма Сет станадардизованих услуга за МСПП у месецу септембру

1345

У оквиру Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција, акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине одржала  је одржала 3 обуке и један Инфо дан у месецу септембру.

Прва у низу  обука „Е-пословање“ одржана је 4. септембра у просторијама Агенције. Учесници обуке кроз интерактивни рад са лиценцираним предавачем су имали прилике да се ближе упознају и унапреде своја знања о појму Е-пословања. Циљеви обуке јесу упознавање МССП  и предузетника са основама електронског пословања и разумевање концепта електронске трговине и дигиталних апликација које се могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и смањење тршкова пословања.

Програм обуке је обухватио и следеће теме:

1.Увод у електронско пословање

2.Пословни предуслови за електронско пословање

3.Технички предуслови за електронско пословање

4.Електронско банкарство

5.Електронске фактуре

6.Сервиси Е-управе

7.квалификовани сертификати

8.Пословни софтвер

9.Рачунарство у облаку

10.Сигурност и безбедност

Ову обуку успешно је завршило је 8 полазника који су добили сертификате.

Потом су одржане две дводневне  обуке за почетнике у пословању и то 16-17.09.2020. године у средњој школи „ Свети Сава“ у Лозници и 23 -24. 09.2020. године у средњој школи у Крупњу.

Основни циљ ове обуке је да  полазници, ученици завршних разреда средњих школа добију основне информације и да унапреде своја знања из области предузетништва. Полазницима обуке су представљени  основни елементи бизнис плана, потребна документаца и захтеви актуелних јавних позива за почетнике у пословању и детаљно су информисане о пореским и другим обавезама које их очекују након регистрације фирме.

Теме представљене на обуци су:

  1. Мотиви, особине и пословна идеја предузетника
  2. Правна регулатива и порески систем
  3. Финансије у пословању и пословни план
  4. Извори финансирања за почетнике у пословању

Ове две обуке је успешно завршило 25 полазника. Сви полазници  добијају сертификат да су похађали обуку што је један од услова конкурисања за  бесповратна финансијска средства код одређених институција.

Поред одржаних обука, одржан је и Инфо дан са средњошколцима у Крупњу, који је био намењен промоцији предузетништва и предузетничке културе. Средњошколци су тако имали прилику да унапреде своја знања и добију нове инфопрмације о предузетништву.

Све активности спроведене су уз поштовање свих епидемиолошких мера у циљу спречавања ширења пандемије COVID-19.