Реализација обука у оквиру стандардизованог сета услуга за МСПП

1490

Акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине у  периоду април – јул  2021. године одржала је 6  обука, од тога  4  Обуке  за почетнике у пословању  и то у  по једну у општинама  Љубовија и Богатић, и 2 у Лозници, обуку Маркетинг и продаја и обуку Е-пословање које су одржане у Лозници. Ове обуке се реализују као једна од активности у оквиру стандардизованог сета услуга за 2021. годину.

Полазници на  обукама за почетнике у пословању  су упознати са начином реализације пословне идеје, како постати успешан предузетник, поступком регистрације предузетника и привредних друштава,  као и које су то пореске и друге обавезе које их чекају након регистрације фирме и поступком израде бизнис плана. Основни циљ ове обуке је да полазници, ученици завршних година средњих школа добију основне информације и унапреде своја знања из области предузетништва.Ове четири  обуке је успешно завршило 53  полазника који ће добити сертификат да су похађали обуку, са којим могу да конкуришу код одређених фондова за финансијска средства и који представља услов за конкурисање, а током обуке су информисани о свим потенцијалним фондовима који финансирају почетнике у пословању.

Обука Маркетинг и продаја обухватила је следеће теме:  Појам, дефиниција и значај маркетинга за пословање ММСП И предузетника, врсте маркетинга са акцентом на дигитални маркетинг, врсте дигиталног маркетинга (wеб сајт, е-маил маркетинг, СЕО маркетинг, он-лине оглашавање и маркетинг на друштвеним мрежама) и појам бренда. Ову обуку успешно је завршило 11 полазника који су добили сертификат о успешно завршеној обуци.

Програм обуке Е-пословање  је обухватио  следеће теме:

– Увод у електронско пословање

– Пословни предуслови за е-пословање

– Технички предуслови за е – пословање

– Електронско банкарство, Електронске фактуре, Сервиси е-управе

– Квалификовани сертификати, Пословни софтвер, Врсте пословног софтвера

– Рачунарство у облаку,  Рачунарство у облаку,

– Сигурност и безбедност

Ову обуку је успешно завршило 11 полазника, који су такође добили сертификат о завршеној обуци.

 

Све активности су спроведене уз поштовање свих епидемиолошких мера у циљу спречавања ширења пандемије ЦОВИД-19.