Министар Ђерлек у посети РРА Лозница

659

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је у среду 22. фебруара Лозницу и у разговору са директорком Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине Данијелом Марковић поручио да ресорни кабинет и развојне агенције широм Србије имају важну мисију стварања услова за бољи живот свих наших грађана.

Министар Ђерлек указао је на то да је Лозница отварањем компаније за производњу аутоделова MINTH Automotive Europe и америчке компаније Adient, постала важна инвестициона дестинација и покретач привредног опоравак читавог Подриња.

Будући да је привлачење страних инвестиција и отварање нових радних места, један од приоритета владе, Ђерлек је навео, да ћемо наставити са  стварањем повољне инвесиционе климе и привлачењу инвеститора, пре свега у мање развијене делове Србије.

Он је оценио да ће завршетак брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница омогућити бржи економски напредак Лознице и општина овог округа, али истовремено указао на то да је неопходно створити и адекватан културно-друштвени садржај како бисмо зауставили миграције и омогућили младим људима да остану да живе у својим општинама.

Говорећи о економској ситуацији овог региона, директорка Марковић је навела да су капацитети индустријске зоне „Шепак“ у Лозници попуњени и да ће ускоро бити отворена и зона „Север“, намењена индустријској производњи у области грађевинарства, занатства и мануфактуре.

Марковић је навела да је кључни циљ Развојне агенције подршка расту, пословању  и развоју микро, малих и средњих предузећа и предузетника. Она је објаснила да је овај крај познат по ратарству и воћарству и оценила да је неопходно подржати извозне капацитете пољопривредних произвођача. Говорећи о подршци у области пољопривреде, за коју овај регион има велике потенцијале, министар Ђерлек је навео, да је опоравак и оснаживање ове привредне гране важно за економију читаве државе.